yerba mate

Varför dricka Yerba mate?

Yerba mate har blivit populärt och allt fler människor väljer detta hälsosamma alternativ, och processen för att tillreda drycken och själva dryckesmetoden har redan blivit en del av popkulturen och en symbol för dem som bryr sig om sin hälsa. Det ligger mycket sanning i detta, eftersom Yerba är ett utmärkt alternativ till kaffe och te, ger värdefulla ingredienser, stimulerar och stärker kroppen och renar den på ett utmärkt sätt.

Hur dricker du Yerba Mate?

yerba mateInfusionen av Yerba Mate-blad har en distinkt smak som många måste vänja sig vid. Den finns i olika varianter, så det tar lite tid att hitta rätt. Praxis visar också att vissa människor går mycket smidigt från milda smaker till mer intensiva smaker. Infusionen av paraguayanska hölleblad och kvistar från Paraguay, Uruguay, Argentina och Brasilien kräver en särskild förberedelse och dricks på ett något annorlunda sätt än traditionellt te. Bortsett från detta är det viktigt att komma ihåg att det är en rikedom av bioaktiva ingredienser som passar perfekt för den moderna människans behov.

Yerba mate kallas felaktigt för te. Det har helt andra egenskaper – till exempel en renande effekt, en annan kemisk sammansättning och kräver en särskild berednings- och serveringsmetod. Den karakteristiska bitterheten hos bladen och stjälkarna beror i stället på torkningsprocessen över en eld. Sådan torkning hälls i stora mängder i en kalabas, matero eller till och med en vanlig kopp. Detta kan vara så mycket som ¾ av kannans volym. Bladen hälls över varmt eller kallt vatten och efter några minuter är drycken klar. Den dricks med hjälp av ett särskilt sugrör som kallas bombilla. Det är viktigt att komma ihåg att samma torkade blad hälls upp igen tills vattnet inte längre har någon färg.

Egenskaper av yerba mate

yerbaForskning under årens lopp har visat att Yerba mate har en renande effekt, stärker och förbättrar immuniteten. Regelbundet drickande av bryggan är också ofta kopplat till låga nivåer av fetma. Dessutom reglerar Yerba mate blodtrycket och stimulerar hjärtfunktionen, medan de saponiner den innehåller har en antiinflammatorisk effekt och främjar kolesterolmetabolismen. Det är alltså ett utmärkt sätt att koppla av efter en hård dag, liksom att stimulera till handling. Själva infusionen är rik på antioxidanter och vitamin A och E, som bromsar åldrandet. Dessutom innehåller den även mineraler som magnesium, kalcium, järn, natrium, kalium och zink. Det är alltså inte konstigt att Yerba mate-setet har blivit en bra presentidé och en investering i en hälsosammare livsstil. Människor på viktminskningsdiet är också förtjusta i infusionen, eftersom den effektivt dämpar hungerkänslan, och de som söker ett naturligt sätt att stimulera kroppen och hjärnan att arbeta kommer säkert att uppskatta den.